ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕ ΕΔΩ
Γραφείο Τύπου 2020
13/12/2016
Χωρίς λογική η απόφαση της Βουλής για περικοπή δαπανών για τις αποκρατικοποιήσεις

Το ΕΒΕΛ έχει επανειλημμένα εκφέρει την ξεκάθαρη άποψη πως το θέμα των αποκρατικοποιήσεων αποτελεί κορυφαίο ζήτημα, το οποίο πρέπει να παραμείνει μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες, λαϊκισμούς και αδικαιολόγητες αντιδράσεις. 
 
Η ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2017, μέσω του οποίου αποκόπηκαν όλα τα κονδύλια για αποκρατικοποίηση/ιδιωτικοποίηση δημοσίων οργανισμών και κρατικών επιχειρήσεων, αποτελεί αναμφίβολα μια μεγάλη οπισθοδρόμηση του προγράμματος αναπροσαρμογής, μεταρρύθμισης και αναδόμησης της κυπριακής οικονομίας.  
 
Το ΕΒΕΛ αντιλαμβάνεται ότι δεν έγινε στη Βουλή οποιαδήποτε ουσιαστική συζήτηση για το περιεχόμενο της κάθε αποκρατικοποίησης, ακόμα και στις περιπτώσεις της αδειοδότησης του κρατικού λαχείου και περιουσιακών στοιχείων στο Τρόοδος, όπου ακόμα και ο πιο δύσπιστος δεν θα είχε επιχειρήματα να προβάλει εναντίον τους. 
 
Σε τελική ανάλυση, ο προϋπολογισμός χρησιμοποιήθηκε σαν εργαλείο εφαρμογής πολιτικών σκοπιμοτήτων, χωρίς να εξεταστούν ή ληφθούν υπόψη τα θεμελιώδη θέματα που διέπουν τη συνέχιση του πεπαλαιωμένου καθεστώτος λειτουργίας κρατικών οργανισμών. Η διαιώνιση τέτοιων καταστάσεων έχει, πέραν πάσης αμφιβολίας, τεράστιο κόστος για τον φορολογούμενο, ενώ ουδόλως αμελητέα δεν είναι φυσικά και η ζημιά που προκαλείται στους ίδιους τους οργανισμούς, η αξία των οποίων μειώνεται συνεχώς. 
 
Οι βουλευτές μας εν τη σοφία τους απεφάσισαν ότι ο Έφορος Αποκρατικοποιήσεων, ένας τεχνοκράτης υψηλών προδιαγραφών ο οποίος επιλέγηκε μέσα από ανοικτές διεθνείς διαδικασίες με συνεντεύξεις και κλήθηκε να προσφέρει τις υπηρεσίες του από το εξωτερικό, όπου εργοδοτείτο   με πολύ υψηλότερες απολαβές,  δεν είναι πλέον αναγκαίος.
 
Είναι παράλληλα εντελώς παράδοξο να γίνεται επίκληση των εξόδων αυτών, τη στιγμή που κατά κύριο λόγο σχετίζονται με την δουλειά για αποκρατικοποίηση της CYTA, η ουσία της οποίας δεν συζητήθηκε καν αφού η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να αποσύρει τα σχετικά νομοσχέδια λόγω των εν τη γενέσει ενστάσεων που εκφράστηκαν. Και αυτό, παρά το ότι με μικρές τροποποιήσεις εύκολα θα μπορούσαν να συγκεραστούν βασικές ανησυχίες, με αλλαγές όπως διατήρηση μετοχικού ελέγχου από το κράτος. Για μια ακόμα φορά κάποιοι ηθελημένα βλέπουν το δέντρο, σκοπίμως, αγνοώντας πως αυτό που πραγματικά είναι σε κίνδυνο είναι το δάσος.
 
Δεν μας ανάφεραν όμως οι κύριοι Βουλευτές ποιος θα χρεωθεί το συμβόλαιο που υπέγραψε η κυβέρνηση για τον Έφορο καθώς και τα ποσά που το κράτος οφείλει σε Συμβούλους με τους οποίους έχει συνάψει σχετικές συμβάσεις και θα κινηθούν νομικά εναντίον του κράτους.
 
Και εδώ είναι το οξύμωρο. Οι βουλευτές συνειδητά τορπιλίζουν με τη ψήφο τους συμβατικές υποχρεώσεις που οι ίδιοι έχουν εγκρίνει στη Βουλή.
 
Το ΕΒΕ Λευκωσίας πιστεύει ότι θα πρέπει να επικρατήσει η λογική, να γίνουν σοφότερες σκέψεις ούτως ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τις αποκρατικοποιήσεις  θέτοντας τα σωστά θεμέλια για το μέλλον της οικονομίας του τόπου.