ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕ ΕΔΩ
Γραφείο Τύπου 2017
06/11/2017
Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 31/10/17 συζήτηση στρογγυλής τραπέζης η οποία διοργανώθηκε από το ΕΒΕ Λευκωσίας σε συνεργασία με τον   Κλάδο Πνευματικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας του Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη με τη συμμετοχή εκπροσώπων από το Γραφείο Πνευματικής  Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO). 

Η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης διοργανώθηκε με σκοπό την ενημέρωση των Κυπριακών Επιχειρήσεων για το σύστημα προστασίας των Ευρωπαϊκών Εμπορικών Σημάτων (European Trade Marks) καθώς και το Κοινοτικό Σχέδιο (Community Design).  

Αντιπροσωπεία του Επιμελητηρίου Λευκωσίας, αφού καλωσόρισε το κλιμάκιο και ευχαρίστησε τους ξένους ομιλητές για την παρουσία τους, αλλά και τον Κλάδο Πνευματικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας του Εφόρου Εταιρειών για την άψογη συνεργασία στη διοργάνωση της συνάντησης, αναφέρθηκε στη σημασία των εμπορικών σημάτων και βιομηχανικών σχεδίων και στην προστασία των επιχειρήσεων στην προσπάθεια τους για εξωστρέφεια, αλλά και προώθηση των εξαγωγών. 

Οι προσκεκλημένοι ομιλητές ανέπτυξαν τα θέματα διανοητικής ιδιοκτησίας που  επηρεάζουν πρακτικές πτυχές της λειτουργίας των επιχειρήσεων όπως το σχεδιασμό προϊόντων, τις  συσκευασίες των προϊόντων, τις ονομασίες, μέχρι και τις  μοναδικές διαδικασίες  που ακολουθούν. Έγινε επίσης αναφορά στην ανάγκη για προστασία τόσο σε Κυπριακό όσο και Ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι ομιλητές αποτύπωσαν με σαφήνεια τις διαφορές μεταξύ Εμπορικών Σημάτων και Βιομηχανικών Σχεδίων, αλλά και άλλων μορφών προστασίας των επιχειρήσεων. 

Ακολούθησε συζήτηση όπου οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων είχαν την ευκαιρία  να κάνουν ερωτήσεις και να ανταλλάξουν ιδέες αναφορικά με τα θέματα διανοητικής  ιδιοκτησίας. 

Το Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Union Intellectual Property Office - EUIPO) είναι ο αρμόδιος οργανισμός για την εγγραφή και προστασία των Ευρωπαϊκών Εμπορικών Σημάτων και των Κοινοτικών Βιομηχανικών Σχεδίων. Το κλιμάκιο του EUIPO αποτελείτο από τον κ. Θεόφιλο Μαργέλλο, (Πρόεδρο του Τμήματος Προσφυγών), κα Μαρία Μπρά (Μέλος του 2ου Τμήματος Προσφυγών), κ. Δημήτρη Ανδριανόπουλο (Επικεφαλής της ομάδας για Σχέδια και Υποδείγματα) και τον κ. Κώστα Μήτρου, Εξεταστή. Το κλιμάκιο συνοδευόταν από  τον κ. Σπύρο Κόκκινο, Έφορο  Εταιρειών  και την κα Στάλω Παπαϊωάννου, Προϊστάμενη του Κλάδου Πνευματικής και Βιομηχανικής     Ιδιοκτησίας.

Από το ΕΒΕ Λευκωσίας συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος Βιομηχανίας κ. Κώστας Ζορπάς, ο Πρώην Πρόεδρος κ. Κώστας Γεωργαλλής, το μέλος Δήμος Δημοσθένους, εκπρόσωποι βιομηχανιών αλλά και φορέων υποστήριξης νεοφυών επιχειρήσεων, ο Γραμματέας/Διευθυντής και ο Διευθυντής Βιομηχανίας.