ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕ ΕΔΩ
Γραφείο Τύπου 2018
26/04/2018
Συνάντηση με κ. Κωνσταντίνο Ηροδότου, Εκτελεστικό Σύμβουλο Κεντρικής Τράπεζας

Πλήρη ενημέρωση για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια είχε στα πλαίσια της τακτικής συνεδρίας του, στις 2 Απριλίου,  το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΒΕ Λευκωσίας, από τον Εκτελεστικό Σύμβουλο της Κεντρικής Τράπεζας, κ. Κωνσταντίνο Ηροδότου. 
 
Σύμφωνα με τον κ.  Ηροδότου αυτή τη στιγμή το ποσό των μη εξυπηρετούμενων δανείων αγγίζει το 50%, τη στιγμή που το ανώτατο αποδεκτό όριο σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι 10%.  Όπως φαίνεται από τα διαθέσιμα στοιχεία, το μεγαλύτερο ποσοστό ΜΕΔ στον Συνεργατισμό, αφορά στεγαστικά δάνεια, ενώ στην Τράπεζα Κύπρου εταιρικά δάνεια.
 
Εξηγώντας τις αιτίες αυτής της κατάστασης, ο κ. Ηροδότου σημείωσε ότι αυτές επικεντρώνονται κυρίως στο ότι δεν έγιναν αρκετές κατασχέσεις, στην λανθασμένη ή μη επαρκή αναδιάρθρωση δανείων, αλλά και στις ανεπαρκείς συναλλαγές μεταξύ τραπεζών και επιχειρηματιών. Υπογράμμισε ότι η Ευρώπη απαιτεί να δει σημαντική μείωση του ποσοστού των ΜΕΔ και κυρίως αισθητή αλλαγή της τάσης αυτής μέσα στα επόμενα χρόνια ώστε να αποφευχθεί η λήψη περαιτέρω δραστικών μέτρων στο νησί. Τόνισε επίσης ότι σε σχέση με τα ΜΕΔ όπως και το θέμα των στρατηγικών κακοπληρωτών ενδείκνυται οι νόμοι να γίνουν πιο αυστηροί, αλλά και να επιταχυνθεί ο ρυθμός εκδίκασης των υποθέσεων από τα δικαστήρια. 
 
Ο κ. Ηροδότου δέχτηκε τα σχόλια και τις ερωτήσεις των μελών του Συμβουλίου και έγινε μια ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων πάνω στο θέμα. Αρκετές από τις εισηγήσεις των μελών του Συμβουλίου θα τεθούν από τον κ. Ηροδότου προς συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας με στόχο να βοηθηθεί η αντιμετώπιση του προβλήματος.