ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕ ΕΔΩ
Γραφείο Τύπου 2019
01/03/2019
Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΕΕ

Η Βιομηχανία και Βιομηχανική Πολιτική ήταν στο επίκεντρο διήμερου συνεδρίου που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες μεταξύ 5 και 6 Φεβρουαρίου 2019 με τίτλο EU Industry Days 2019. Το συνέδριο είναι ετήσιο και αποτελεί την κορωνίδα των εκδηλώσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα βιομηχανίας.

Το Συνέδριο προσφώνησε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Jean Claude Juncker, η Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας κα. Kristalina Georgieva, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Jyrki Katainen, οι Ευρωπαίοι Επίτροποι Ε. Βienkowska και M. Vestager καθώς και άλλοι αξιωματούχοι. Υπήρξαν επίσης παρουσιάσεις/ομιλίες  από διακεκριμένους  επιχειρηματίες  που εκπροσωπούσαν εταιρείες όπως την Volvo, Kone, Siemens, Bosch κλπ. 
 
Ο Πρόεδρος Juncker στο καλωσόρισμά του υπογράμμισε τη σημασία της βιομηχανίας στην  ανάπτυξη και ευημερία της Ευρώπης, καθώς  ο τομέας αυτός αποτελεί τα 2/3 των εξαγωγών της ΕΕ. Επίσης για κάθε μια θέση στη βιομηχανία δημιουργούνται άλλες 2 ½  νέες θέσεις στην υπόλοιπη οικονομία.
 
Όπως σημείωσε ο κ. Juncker η Ευρώπη δεν υστερεί σε ταλέντα αλλά πρέπει να δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε οι επιχειρήσεις και οι νέοι άνθρωποι να μπορούν να καινοτομούν προς όφελος της ίδιας της Ευρώπης. Η Ευρώπη ήταν πάντοτε βιομηχανική κοινωνία και ευελπιστεί ότι με τον νέο προϋπολογισμό θα δοθεί η απαραίτητη ώθηση στη βιομηχανία. Επίσης η προώθηση διμερών συμφωνιών εμπορίου, όπως η πιο πρόσφατη με την Ιαπωνία, ενισχύουν τις εξαγωγικές δυνατότητες και συνεργασίες της Ευρώπης. 
 
Στον δικό της χαιρετισμό η Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας σημείωσε ότι το 2019 εμπεριέχει περισσότερη αβεβαιότητα από το 2018. Οι περισσότεροι ψηφιακοί γίγαντες βρίσκονται κυρίως στις ΗΠΑ και Κίνα, γι’αυτό η Ευρώπη  πρέπει να επικεντρωθεί στους τομείς  που πρωτοπορεί όπως είναι η κυκλική οικονομία και  πράσινη ανάπτυξη (carbon neutrality). Εισηγήθηκε επίσης ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει ανοίγματα προς την Αφρική όπου η ΕΕ μπορεί να συμβάλει σε τομείς όπως η  υγεία, εκπαίδευση, ενέργεια, περιβάλλον, υποδομές, μεταφορές κλπ.
 
Με βάση τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τα κύρια στοιχεία της Ευρωπαϊκής Βιομηχανικής Πολιτικής ( που θα πρέπει να απασχολήσει και την Νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα ανανεωθεί σε λίγους μήνες)  πρέπει να  είναι η βιώσιμη ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα , η κυκλική οικονομία και πράσινη ανάπτυξη με στόχο τη μείωση των εκπομπών  (carbon neutrality) , η ψηφιοποίηση και τεχνολογική ανάπτυξη σε θέματα όπως η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) και η επένδυση στις κατάλληλες δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού. 
 
Τέλος, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου υπήρξαν αρκετές τοποθετήσεις αναφορικά με τους  κανόνες της αγοράς και ανταγωνισμού που θα πρέπει να επανεξεταστούν ώστε να επιτρέπουν τη δημιουργία επιχειρήσεων κρίσιμης μάζας για  να μπορούν να ανταγωνιστούν τα μεγαθήρια της ΗΠΑ και Κίνας.
 
Το συνέδριο παρακολούθησαν πέραν των 1000 συμμετεχόντων. Το ΕΒΕ Λευκωσίας συμμετείχε με τον Διευθυντή Βιομηχανίας κ. Ανδρέα Αντωνιάδη.