ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕ ΕΔΩ
Γραφείο Τύπου 2019
02/08/2019
Έντονες ενστάσεις για μετατροπή του «Φιλοξένια» σε Δικαστήρια

Επιστολή ΠΑΣΥΞΕ Λευκωσίας και ΕΤΑΠ Λευκωσίας στην Κυβέρνηση

Έντονες ενστάσεις για μετατροπή του ξενοδοχείου «Φιλοξένια» σε Δικαστήρια, εκφράζει ο ΠΑΣΥΞΕ Λευκωσίας και η ΕΤΑΠ Λευκωσίας.

Σε επιστολή που απέστειλαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο ΠΑΣΥΞΕ Λευκωσίας και η ΕΤΑΠ Λευκωσίας αναφέρουν ότι:
 
Το εν λόγω κτίριο αποτελεί μέρος του κτιριακού συμπλέγματος του ΑΞΙΚ και δημιουργήθηκε στα πλαίσια κοινού προγράμματος με τα Ηνωμένα Έθνη και το Διεθνές Γραφείο Εργασίας για τους εκπαιδευτικούς σκοπούς του Ινστιτούτου προωθώντας μάλιστα και απαλλοτρίωση γης. Άρα νόμιμα το κτίριο του Ξενοδοχείου Φιλοξένια ανήκει στο ΑΞΙΚ. Εάν αλλάξει η χρήση του θα δοθεί δυνατότητα προσφυγών ενάντια στην Δημοκρατία που θα κοστίσουν εκατομμύρια ευρώ.
 
Η χρήση του εν λόγω ιδιόκτητου χώρου από το ΑΞΙΚ θα βοηθήσει άμεσα στην κάλυψη των επείγουσων εκπαιδευτικών αναγκών του ΑΞΙΚ και την ποιοτική αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Ινστιτούτου. Όπως τονίστηκε στην Επιτροπή Ελέγχου υπάρχουν επείγουσες ανάγκες σε αίθουσες διδασκαλίας, χώρους πρακτικής εξάσκησης, διαλέξεων και οικοτροφείου. Γιατί να θεωρείται επείγον το θέμα δημιουργίας δικαστηρίων και να μην θεωρείται επείγον θέμα η αναβάθμιση του ΑΞΙΚ, το οποίο κατ’ επέκταση θα βοηθήσει την τουριστική βιομηχανία του τόπου;
 
Ο χώρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα από το ΑΞΙΚ για εκπαιδευτικούς σκοπούς χωρίς ανάγκη μετατροπής του κάτι που θα απαιτηθεί σε περίπτωση μετατροπής του κτιρίου σε δικαστήριο. Γιατί να υπάρξει αυτή η δημόσια δαπάνη; Και ειδικά για ένα χώρο πέραν των 2000 τετραγωνικών μέτρων, όπου η ανάγκη των δικαστηρίων είναι πολύ πιο μικρή. Στόχος θα έπρεπε να είναι η πλήρης αναβάθμιση του ΑΞΙΚ και μάλιστα άμεσα και όχι η περαιτέρω δαπάνη δημόσιου χρήματος για αλλαγή χρήσης ενός κτιρίου σε απαλλοτριωμένη γη. Είμαστε σίγουροι ότι υπάρχουν άλλοι πιο συμβατοί χώροι και κτίρια για τη δημιουργία δικαστηρίων.
 
Είναι τουλάχιστον ανήκουστο να εμπλέκονται δικαστήρια και κατάδικοι με αλυσίδες δίπλα από φοιτητικές εγκαταστάσεις και χώρους συνεδρίων με συνέδρους από το εξωτερικό. Τι θα λένε οι ξένοι σύνεδροι όταν θα βλέπουν αυτήν την κατάσταση δίπλα από τον χώρο που θα συνεδριάζουν; Τι εικόνα θέλουμε να προβάλουμε για το μοναδικό μεγάλο συνεδριακό κέντρο της πρωτεύουσας; ΔΕΝ συνάδουν οι δύο αυτοί χώροι. ΔΕΝ είναι συμβατοί. 
 
Και καταλήγουν με το εξής:
 
Τα τελευταία χρόνια γίνεται μία σοβαρή προσπάθεια αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του ΑΞΙΚ ώστε να βοηθηθεί η Τουριστική Βιομηχανία με αξιόλογα υπαλληλικά στελέχη. Και αντ’ αυτού  αυτή την στιγμή πάμε να υποβαθμίσουμε το ΑΞΙΚ και να πολεμήσουμε όλες αυτές τις προσπάθειες. Η βιομηχανία ΥΠΟΦΕΡΕΙ από υποστελέχωση και αποφάσεις όπως αυτή της μετατροπής σε δικαστήρια μόνο προκλητική μπορεί να την ονομάσει κάποιος. Τον πιο σημαντικό πυλώνα της οικονομίας  της Κύπρου πρέπει να τον στηρίζουμε και όχι να τον πολεμούμε.