ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕ ΕΔΩ
Γραφείο Τύπου 2019
29/11/2019
«Η Αξία της καλής Εταιρικής Διακυβέρνησης»

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λευκωσίας (ΕΒΕ Λευκωσίας) και η Infocredit Group διοργάνωσαν ανοικτό σεμινάριο, με τίτλο «Η Αξία της καλής Εταιρικής Διακυβέρνησης» με τον Simon Osborne, Chartered Governance Professional, UK.

Η παρουσίαση έγινε την Τρίτη 26 Νοεμβρίου 9:00 π.μ. στα γραφεία του Επιμελητηρίου όπου οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία όχι μόνο να ακούσουν αλλά και ανταλλάξουν απόψεις για το κρίσιμο θέμα της εταιρικής διακυβέρνησης και τη σημασία της στην ορθολογιστική λειτουργία ενός οργανισμού.

Η Ορθή Εταιρική Διακυβέρνηση αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για τη βιώσιμη ανάπτυξη κάθε οργανισμού αφού αφορά στην ομαλή λειτουργία και έλεγχο μιας εταιρείας με στόχο την επίτευξη των μακροπρόθεσμων στρατηγικών στόχων της.

Μέσα στο εξαιρετικά ανταγωνιστικό κλίμα των ημερών μας, κάθε οργανισμός χρειάζεται να εξελίξει πρωτοποριακούς τρόπους λειτουργίας και σύγχρονης διακυβέρνησης για να διαχειριστεί, και να βελτιώσει την πορεία του προς το μέλλον, εξασφαλίζοντας έτσι με συνέπεια τη στρατηγική του και τους μακροπρόθεσμους στόχους του σε μια παγκοσμιοποιημένη αγορά. Η ορθή Εταιρική Διακυβέρνηση μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες αυτές.

Στην παρουσίαση του ο Simon Osborne αναφέρθηκε σε όλο το φάσμα της εταιρικής διακυβέρνησης, από την βιώσιμη ανάπτυξη του οργανισμού και προστασία των συμφερόντων των μετόχων μέχρι το επίπεδο ικανοποίησης των εργαζομένων στην εταιρία αλλά και την εικόνα της εταιρίας στην κοινωνία. Μίλησε για τις καταστροφικές συνέπειες που έχει επιφέρει η απώλεια εμπιστοσύνης προς τις εταιρίες τα τελευταία χρόνια και την ανάγκη οι εταιρίες να αναλογιστούν και καθορίσουν το ρόλο τους στην κοινωνία μέσα στην οποία δραστηριοποιούνται.

Πέραν των μεγάλων οργανισμών έκανε ειδική αναφορά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τονίζοντας τη σημασία τους για πολλές χώρες αλλά και το γεγονός ότι εκατοντάδες από τις νεοφυείς επιχειρήσει διαλύονται κατά το πρώτο έτος της λειτουργίας τους. Αναφέρθηκε στην ανάγκη ακόμα και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να διαθέτουν ένα σύστημα λήψης αποφάσεων κάποιου επιπέδου.

Οι συμμετέχοντες, μέσα από μια εποικοδομητική συζήτηση, αναφέρθηκαν τις δικές τους εμπειρίες και εισήγαγαν την Κυπριακή πραγματικότητα στην ανταλλαγή απόψεων. Μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα αναφέρθηκαν και στις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι διευθυντές και τα στελέχη των Κυπριακών επιχειρήσεων.

Simon Osborne, Chartered Governance Professional, Ηνωμένο Βασίλειο

Ο Simon Osborne, διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος του ICSA, το Ινστιτούτο Εταιρικής Διακυβέρνησης, από τον Οκτώβριο του 2011 έως τον Ιούνιο του 2019, ενώ υπηρέτησε για αρκετά χρόνια ως σύμβουλος του συμβουλίου αξιολογήσεων του ICSA. Ηγήθηκε ενός πρωτοποριακού προγράμματος αλλαγής το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την εστίαση του οργανισμού σε τέσσερις πυλώνες: Την εκπροσώπηση και συμμετοχή των μελών, την παροχή μεγαλύτερης υποστήριξης στους σπουδαστές, την βελτίωση της εικόνας του ICSA και την εξασφάλιση επιχειρησιακών ικανοτήτων και οικονομικής βιωσιμότητας. Ο Simon, σήμερα είναι εξωτερικός συνεργάτης του ICSA. Εργάστηκε ως δικηγορικός σύμβουλος για 30 χρόνια στη βιομηχανία σιδηροδρόμων και αργότερα ως γραμματέας της εταιρείας και γενικός σύμβουλος της πρώην Railtrack Group PLC. Πέρα από το ICSA ο Simon είναι μέλος του Διεθνούς Δικτύου Εταιρικής Διακυβέρνησης και επίτιμος συνεργάτης της London Business School. Είναι επίσης αντιπρόεδρος του φιλανθρωπικού ταμείου the Railway Benefit Fund.