ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕ ΕΔΩ
Γραφείο Τύπου 2019
06/12/2019
Η μεγάλη ποδηλατική εκδήλωση της Λευκωσίας, ‘’Ride the Capital’’ και πάλι μαζί μας!

Πραγματοποιήθηκε και φέτος για 5η συνεχή χρονιά η ποδηλατική εκδήλωση "Ride the Capital" που διοργανώνεται από την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λευκωσίας. Την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου, ντόπιοι και ξένοι επισκέπτες, πήραν τα ποδήλατά τους και ακολούθησαν δύο μοναδικές ποδηλατικές διαδρομές οι οποίες τους προσέφεραν μοναδικές εμπειρίες.

‘’Family Route’’ 

Η πρώτη διαδρομή με τίτλο “Family Route” συνδιοργανώθηκε φέτος με το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας, το ιστορικό Μουσείο της πρωτεύουσας, με σκοπό την ανάδειξη του πολιτιστικού και ιστορικού πλούτου της Λευκωσίας.

H οικογενειακή διαδρομή “Family Route” άρχισε με μικρή περιήγηση στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας και ακολούθησε ποδηλατική ξενάγηση στην εντός των τειχών πόλη.

Η ξενάγηση περιλάμβανε οκτώ σταθμούς σε ιστορικά μνημεία και πραγματοποιήθηκε με τη συνοδεία ξεναγού που παρείχε ενδιαφέρουσες πληροφορίες στα ελληνικά και στα αγγλικά. Έκπληξη σε κάθε σταθμό αποτέλεσε η παρουσία ενός αντιγράφου από τις συλλογές του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας, το οποίο οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να ανακαλύψουν και να συνδέσουν με τον χώρο.

Σ' αυτήν τη διαδρομή παρεχόταν η δυνατότητα σε άτομα με ειδικές αναπηρίες και μειωμένη όραση να συμμετάσχουν με ειδικά διαμορφωμένα ποδήλατα. Επίσης, παρέχονταν δωρεάν ποδήλατα σε όσους θα ήθελαν να συμμετάσχουν αλλά δεν διέθεταν το δικό τους ποδήλατο.

Σημείο Εκκίνησης: Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας / Διαδραστική ξενάγηση Πολιτιστικοί σταθμοί: • Καστελιώτισσα • Εκκλησία Παναγίας Χρυσαλινιώτισσας • Οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου • Νέο Δημαρχείο Λευκωσίας • Παγκύπριο Γυμνάσιο • Πύλη Αμμοχώστου • Τέμενος Μπαϊρακτάρη• Τελικός προορισμός: Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας

Με την ολοκλήρωση της διαδρομής, το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα διεξήγαγε στο χώρο του μουσείου εθελοντική δειγματοληψία για εγγραφή νέων εθελοντών δοτών μυελού των οστών με στοματικό επίχρισμα.

‘’3 Peaks Challenge’’ 

Η δεύτερη διαδρομή που έφερε την ονομασία "3 Peaks Challenge’’ ήταν μία εξειδικευμένη διαδρομή για έμπειρους ποδηλάτες. Η διαδρομή ξεκίνησε από το Δημοτικό Αμφιθέατρο Λακατάμιας στις 7:30 π.μ. για να κατευθυνθεί μέσα από τα γραφικά χωριά της επαρχίας Λευκωσίας στις τρεις υψηλότερες κορυφές της επαρχίας - Μαδαρή, Παπούτσα, Κιόνια. Οι συμμετέχοντες ακολούθησαν μία διαδρομή 130 χιλιομέτρων με απότομες κλίσεις στο δρόμο και σχεδόν 2900 μέτρα συνολικής ανόδου. Ήταν μία απαιτητική διαδρομή η οποία αποτέλεσε πρόκληση για όλους τους έμπειρους κι επαγγελματίες ποδηλάτες.

Η διαδρομή συνοδευόταν από επαγγελματίες ποδηλάτες, υποστηρικτικά οχήματα  και ασθενοφόρο, ενώ πραγματοποιήθηκαν αρκετές στάσεις για ξεκούραση. Η διαδρομή έληξε γύρω στις 4:15 το απόγευμα στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Λακατάμιας, ενώ ακολούθησε γεύμα σε εστιατόριο της περιοχής.