ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕ ΕΔΩ
Γραφείο Τύπου 2020
06/11/2020
Βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις στην οικονομία ζήτησε ο πρόεδρος του ΕΒΕΛ Στέλιος Αναστασιάδης

•Η Λευκωσία να καταστεί περιφερειακό επιχειρηματικό κέντρο
•Γάγγραινα το κυκλοφοριακό στην πρωτεύουσα
 
 
Ανησυχίες για τις επιπτώσεις της πανδημίας πάνω στις επιχειρήσεις και την οικονομία και αισιοδοξία ότι η Λευκωσία μπορεί να καταστεί μια σύγχρονη πόλη, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΕΒΕΛ κ. Στέλιος Αναστασιάδης.
 
Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του Επιμελητηρίου Λευκωσίας ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι το Επιμελητήριο, σε συνεργασία με το ΚΕΒΕ, αγωνίστηκε να συνδράμει στην συνολική προσπάθεια για περιορισμό των επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομία και στο επιχειρείν. Ωστόσο, συνέχισε, η κατάσταση σήμερα δεν είναι η καλύτερη και γι’ αυτό θα συνεχίσουμε την προσπάθεια και μέσω νέων πρωτοβουλιών θα στηρίξουμε τις επιχειρήσεις, αλλά και την οικονομία μας. 
 
Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Επιμελητηρίου, ο κ. Αναστασιάδης κάλεσε την Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε τομές και μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον και θα διευκολύνουν το επιχειρείν.
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη για άμεση προώθηση των μεταρρυθμίσεων που αφορούν τη Δημόσια Υπηρεσία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Απονομή της Δικαιοσύνης, στην κατάργηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών του δημόσιου τομέα, στην αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, στη συγκράτηση του κρατικού μισθολογίου, στην ενίσχυση της προσπάθειας για προσέλκυση ξένων επενδύσεων και στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους και της οικονομίας. 
Αναφορικά με την ανάπτυξη της πρωτεύουσας, ο πρόεδρος του ΕΒΕΛ επισήμανε τα έργα που έγιναν με στόχο να αποκτήσει η Λευκωσία μια νέα δυναμική, η οποία θα οδηγήσει σε περαιτέρω ανάπτυξη και αναζωογόνηση της.
 
Τόνισε ακόμα, ότι το Επιμελητήριο έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην άμβλυνση του κυκλοφορικού προωθώντας το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Κινητικότητας και κατέθεσε ολοκληρωμένη εισήγηση για τη δημιουργία τραμ.
 
Παράλληλα, σημείωσε, ότι το ΕΒΕΛ ενθάρρυνε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της Κύπρου και του εξωτερικού, να επιλέξουν τη Λευκωσία για την ανέγερση νέων μοντέρνων επαγγελματικών χώρων και για νέες ξενοδοχειακές μονάδες μικρές ή μεγάλες. 
 
Σημαντική πρόκληση όπως είπε, αποτελεί ο ιστορικός πυρήνας της πόλης, με σημάδια έντονης οικονομικής παρακμής, αλλά και υποβάθμισης του δομημένου περιβάλλοντος και σημαντική αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα. Ο κ Αναστασιάδης, διαβεβαίωσε ότι το ΕΒΕΛ θα συνεχίσει την προσπάθεια για τη μετατροπή της Λευκωσίας σε περιφερειακό επιχειρηματικό κέντρο. Επιπλέον, το ΕΒΕΛ πιστεύει ακράδαντα ότι η πρωτεύουσα μπορεί να καταστεί περιφέρεια «Έρευνας, Γνώσης και Καινοτομίας».
 
Ο κ Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις της κυκλικής οικονομίας στις επιχειρήσεις, υπογραμμίζοντας ότι οι στόχοι της ΕΕ, δεν θα επηρεάσουν μόνο τις συμβατικές υποχρεώσεις της πολιτείας για ανάκτηση και ανακύκλωση, αλλά και τη βιωσιμότητα τους.
 
Γι’ αυτό, πρόσθεσε, απαιτούνται μέτρα και  δράσεις που  θα στηρίζουν τις επιχειρήσεις, ώστε να  ενθαρρυνθούν σε  επιχειρηματικές δραστηριότητες,  όπως η αξιοποίηση υλικών από  τις ίδιες τις  επιχειρήσεις, οι συνεργασίες μεταξύ επιχειρήσεων και η μείωση του όγκου αποβλήτων και «carbon footprint» από κάθε επιχείρηση.  
 
Τέλος, δήλωσε αισιόδοξος ότι με την ολοκλήρωση όλων των έργων υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη, την επίλυση των υπαρχόντων προβλημάτων και την υλοποίηση των νέων σχεδιασμών, η Λευκωσία θα είναι μια πόλη σύγχρονη, μοντέρνα και ζωντανή με νέο επιχειρηματικό «ταπεραμέντο», που θα ελκύει τόσο τους επισκέπτες της, όσο και τους μόνιμους κατοίκους της αποτελώντας το σημείο αναφοράς για την Κύπρο.