ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕ ΕΔΩ
Γραφείο Τύπου 2021
13/01/2021
Ενημερωτικό Δελτίο ΕΒΕ Λευκωσίας

 Η Εκτελεστική Επιτροπή του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λευκωσίας συνήλθε στις 11.01.2021 σε έκτακτη συνεδρία για συζήτηση του νέου πακέτου μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και αυτοτελώς εργαζομένων.

 
Μετά από ανταλλαγή απόψεων τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής κατέληξαν στα κάτωθι: 
 
Τα εξαγγελθέντα μέτρα στήριξης της Οικονομίας αν και προς την σωστή κατεύθυνση στο σύνολο τους κρίνονται ανεπαρκή και δεν βοηθούν ουσιαστικά τις επιχειρήσεις και την οικονομία γενικότερα.
 
Η οικονομία, λόγω των παρατεταμένων απαγορευτικών και περιοριστικών μέτρων χρειάζεται άμεσα τόνωση της ρευστότητας για να επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. 
 
Η στόχευση των μέτρων πρέπει να είναι η επόμενη μέρα της πανδημίας και όχι το τέλος αυτής.  
 
Το ζητούμενο δεν είναι μόνο να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν προσωρινά και απλά να παραμείνουν  όρθιες, αλλά το κράτος να επενδύσει έτσι που το τέλος της πανδημίας να τις βρει σε υγιή κατάσταση  έτοιμες να ανταγωνιστούν και να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της οικονομίας και τη μείωση της ανεργίας. 
 
Για το σκοπό αυτό θεωρούμε υψίστης σημασίας τα εξής:  
 
Α. Tην επαναφορά και ψήφιση από την Βουλή των Αντιπροσώπων των κυβερνητικών εγγυήσεων για δάνεια ύψους 2 δις ευρώ μέσω τραπεζών με την εγγύηση του κράτους να φθάνει μέχρι και στο 100%, ανάλογα με τη φερεγγυότητα της κάθε εταιρείας, για ενίσχυση της ρευστότητας και κεφάλαιο κίνησης όλων των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία 
 
Β. Μέγιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων που παραχωρούνται για στήριξη των Ευρωπαϊκών Οικονομιών από την πανδημία.  
 
Γ. Τέλος, ως έσχατο μέτρο η Κυβέρνηση θα πρέπει να αντικρίσει θετικά την προοπτική δανεισμού (εγχωρίου και εξωτερικού) νοουμένου ότι αυτή θα διοχετευτεί στην πραγματική οικονομία. 
 
Η διατήρηση σε χαμηλά επίπεδα του Δημοσίου Χρέους  δεν θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα μας και τυχών αύξηση του δεν θα πρέπει να μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Στην παρούσα φάση προτεραιότητα αποτελεί η επανεκκίνηση της Οικονομίας που μεσοπρόθεσμα θα επιφέρει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης που με την σειρά τους θα μειώσουν τον αυξημένο δείκτη χρέους προς ΑΕΠ.  Χωρίς υγιή ανάπτυξη ο δείκτης αυτός θα αυξάνεται έστω και αν παραμένει το χρέος στα ίδια επίπεδα.
 
Δ. (i) Επέκταση της αποπληρωμής του ΦΠΑ και τελωνειακούς δασμούς όπως έγινε στο προηγούμενο ολοκληρωτικό κλείσιμο (lockdown). 
(ii) Αναστολή δόσεων του πρώτου τριμήνου 2021 όπως έγινε με δόσεις του 2020. Το νέο μέτρο δεν είναι επαρκές διότι ήδη η Κύπρος εξάντλησε τους 9 μήνες στην απουσία των άλλων ελαφρύνσεων/μέτρων που υιοθέτησαν με επιτυχία οι άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. 
 
Το ΕΒΕ Λευκωσίας πιστεύει ότι βρισκόμαστε σε κομβικό σημείο για την Οικονομία του τόπου. Η Κυβέρνηση, η Βουλή των Αντιπροσώπων και τα κόμματα θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.  
 
Όλοι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.
 
Οι απόψεις αυτές του ΕΒΕ Λευκωσίας μεταφέρθηκαν στο ΚΕΒΕ για προώθηση τους στην Κυβέρνηση.
 
Θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι το ΕΒΕ Λευκωσίας στέκεται δίπλα στα μέλη του στην κρίσιμη αυτή περίοδο που διανύουμε και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την καλύτερη εξυπηρέτηση σας.
 
Το ΕΒΕ Λευκωσίας θα συνεχίσει να σας ενημερώνει τακτικά σε όλα τα θέματα που επιλαμβάνεται.
 
Τόσο τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου όσο και η Γραμματεία του Επιμελητηρίου μας βρίσκονται στην διάθεση σας για κάθε δυνατή στήριξη.