ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕ ΕΔΩ
Γραφείο Τύπου 2021
09/09/2021
Όχι στη μεταστέγαση του ΑΞΙΚ λένε το ΕΒΕ Λευκωσίας και φορείς της Λευκωσίας

Συνάντηση αντιπροσωπείας με Πρόεδρο Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας

 
Την κάθετη αντίθεση τους για μεταστέγαση του ΑΞΙΚ εκτός Λευκωσίας εξέφρασαν το Επιμελητήριο και φορείς της Λευκωσίας στον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας κ. Παύλο Μυλωνά σε συνάντηση αντιπροσωπείας της οποίας ηγείτο ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λευκωσίας κ. Μιχάλης Μουσιούττας. 
 
Στον κ. Μυλωνά τέθηκε το θέμα της Υπουργικής απόφασης για την ένταξη του Ανώτερου Ξενοδοχειακού Ινστιτούτου Κύπρου (ΑΞΙΚ) στο ΤΕΠΑΚ και της ενδεχόμενης μεταστέγασης του  σε άλλη πόλη.
 
Οι φορείς της Λευκωσίας εξέφρασαν την έντονη αντίθεση τους σε οποιαδήποτε πιθανότητα μετακίνησης της έδρας του ΑΞΙΚ και τόνισαν ότι αυτό θα πρέπει να παραμείνει στη Λευκωσία για μια σειρά από λόγους, μεταξύ των οποίων, και οι ακόλουθοι:
 
•Η σχετική απόφαση λήφθηκε χωρίς να διενεργηθεί οποιαδήποτε μελέτη ή διαβούλευση ειδικά με τον επιχειρηματικό κόσμο παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια ιστορική τριτοβάθμια επαγγελματική σχολή που δημιουργήθηκε με επένδυση των Ηνωμένων Εθνών από το 1969.
 
•Η στέγαση του ΑΞΙΚ στη Λευκωσία είναι μια επιλογή προς όφελος ολόκληρης της Κύπρου. Υπάρχει ανάγκη διατήρησης και ανάδειξης της ιστορικότητας του προς όφελος ολόκληρης της Κύπρου ως πρότυπο έργο διεθνούς εμβέλειας των Ηνωμένων Εθνών για την Ανατολική Μεσόγειο.  
 
•Η Κύπρος οφείλει να ακολουθήσει τα πορίσματα των μελετών που έγιναν δημοσία δαπάνη, με την εμπλοκή όλων των φορέων και τα πρότυπα άλλων χωρών για να αξιοποιήσει/εκσυγχρονίσει/αναδείξει την ιστορική επαγγελματική σχολή της.  Όχι να προχωρεί σε τόσο καθοριστικές αποφάσεις για το μέλλον χωρίς οποιαδήποτε μελέτη και διαβούλευση.  Το παράδειγμα ένταξης του ΑΤΙ στο ΤΕΠΑΚ και οι αρνητικές συνέπειες που διαπιστώθηκαν έκτοτε σε όλο το φάσμα της τεχνικής ανάπτυξης, καταδεικνύει την ανάγκη αποφυγής τέτοιων λαθών και υιοθέτησης μιας μελετημένης και διαφανούς προσέγγισης στα θέματα της τριτοβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης βασισμένης σε καλές πρακτικές άλλων χωρών. 
 
•Η Λευκωσία, στα πλαίσια της καμπάνιας «The Brightest Capital of Europe» από το Επιμελητήριο και την ΕΤΑΠ Λευκωσίας εγκαθιδρύεται ως περιφέρεια Γνώσης, Έρευνας και Καινοτομίας και αναπτύσσεται ως εκπαιδευτικός κόμβος με το ΑΞΙΚ να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο.
 
•Επιπλέον η παραμονή του ΑΞΙΚ στη Λευκωσία επιτρέπει:
     - Την αποφυγή συγκρούσεων μεταξύ τουριστικών περιοχών.
     - Την ισότιμη εύκολη και ασφαλή πρόσβαση από φοιτητές αλλά και άλλων άμεσα εμπλεκομένων στη λειτουργία του  (αρμόδιο υπουργείο, φορείς του Διοικητικού του Συμβουλίου περιλαμβανομένων και των επαγγελματικών συνδέσμων).
     - Την αξιοποίηση της χωροθέτησης του ΑΞΙΚ δίπλα από το διεθνές συνεδριακό κέντρο για την ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού προς όφελος του τόπου.
     - Τη συνέργεια με τα 5 Πανεπιστήμια που εδρεύουν στη Λευκωσία και την συνεκμετάλλευση πόρων με πολλαπλασιαστικά οφέλη.  
 
Στην συνάντηση παρευρέθηκαν επίσης ο Δήμαρχος Αγλαντζιάς, η Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Λευκωσίας, ο Πρόεδρος της ΕΤΑΠ Λευκωσίας και μέλη των Διοικητικών τους Συμβουλίων.