Γραφείο Τύπου 2012
04/10/2012
Σήμα κινδύνου από τον Πρόεδρο ΕΒΕ Λευκωσίας κ. Κ. Γεωργαλλή

Σε κλοιό χρεοκοπίας οι επιχειρήσεις
Να διαπραγματευθούμε σοβαρά με την Τρόικα για λήψη των αναγκαίων μέτρων στην οικονομία
Προτάσεις για οικονομία και ανάπτυξη της Λευκωσίας

ΣΗΜΑ κινδύνου για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι επιχειρήσεις εξέπεμψε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λευκωσίας (ΕΒΕΛ), ασκώντας παράλληλα αυστηρή κριτική για την καθυστέρηση στη λήψη μέτρων στην οικονομία.
Μιλώντας στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών του ΕΒΕΛ ο Πρόεδρος του κ. Κώστας Γεωργαλλής τόνισε ότι η οικονομία βρίσκεται στον αναπνευστήρα, με αποτέλεσμα την αποδιοργάνωση της πραγματικής οικονομίας, το κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων και τα ασήκωτα χρέη για τον επιχειρηματικό κόσμο.
Αναφερόμενος στην ευρύτερη κατάσταση της οικονομίας, είπε ότι η ανεργία εκτοξεύθηκε στο 11,7%, το έλλειμμα είναι πολύ μακριά από το στόχο του 2,5% του ΑΕΠ και το χρέος θα ξεπεράσει το 90% του ΑΕΠ.
Το εμπόριο και η βιομηχανία, πρόσθεσε, συρρικνώνονται συνεχώς με τους επιχειρηματίες να σηκώνουν ψηλά τα χέρια, αφού αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τις καταστροφικές επιπτώσεις της κρίσης. Ο τομέας των υπηρεσιών, επισήμανε, έχει περιέλθει σε φαύλο κύκλο λόγω των μεγάλων προβλημάτων του τραπεζικού συστήματος. Ο μόνος τομέας που φαίνεται να κινείται θετικά, είπε, είναι ο τουριστικός, ο οποίος επηρεάστηκε θετικά από τη στροφή της Ρωσικής αγοράς προς την Κύπρο.
Και ενώ, πρόσθεσε, η εικόνα είναι από γκρίζα μέχρι μαύρη, η επίσημη Πολιτεία σφυρίζει αδιάφορα για την κατρακύλα της πάλαι πότε δυναμικής και εύρωστης κυπριακής οικονομίας.
Ο κ. Γεωργαλλής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προέβη σε λανθασμένες εκτιμήσεις για την έκταση, το εύρος και τις επιπτώσεις της κρίσης και γιατί καθυστέρησε να λάβει τα αναγκαία μέτρα στην οικονομία. Ακόμα επέκρινε έντονα το συνδικαλιστικό κίνημα για ανευθυνότητα και έλλειψη σοβαρότητας σ’ αυτές τις κρίσιμες στιγμές.
Αναφορά έκανε ο κ. Γεωργαλλής, και για το τραπεζικό σύστημα το οποίο όπως είπε άφησε την αγορά χωρίς ρευστότητα και με υψηλά επίπεδα επιτοκίων. Όπως χαρακτηριστικά, είπε «οι τράπεζες έχουν κλειδώσει τα ταμεία τους και έχουν αφήσει εκτεθειμένους όλους τους επιχειρηματίες, οι οποίοι δεν έχουν καμία απολύτως ευθύνη για τις ανεπάρκειες και τις αδυναμίες των τραπεζών».
Ο κ. Γεωργαλλής κάλεσε την κυβέρνηση να διαπραγματευθεί σοβαρά και υπεύθυνα με την Τρόικα, ώστε να ξεπεραστούν τα αδιέξοδα της οικονομίας.

Καταθέτοντας τις προτάσεις του ΕΒΕΛ ζήτησε μεταξύ άλλων:

 • Σημαντική μείωση των κρατικών δαπανών.
 • Μείωση του μισθολογίου στο κρατικό και ημικρατικό τομέα για να εναρμονισθεί στο επίπεδο του ιδιωτικού τομέα.
 • Σταδιακή μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων για να αποφευχθεί η απότομη αύξηση της ανεργίας.
 • Άμεση εφαρμογή του θεσμού της εναλλαξιμότητας και μεταξύ Υπουργείων.
 • Αύξηση της παραγωγικότητας στο δημόσιο και ημικρατικό τομέα, που σήμερα αμείβονται κατά 180% περισσότερο από την παραγωγικότητα τους.
 • Επέκταση του χρόνου παγοποίησης της ΑΤΑ. Να διευκρινίσουμε ότι σε περίπτωση που θα υλοποιηθεί η πρόταση της κυβέρνησης με τις προτεινόμενες κλίμακες θα υπάρξει όφελος για τα δημόσια οικονομικά μόνο 16 εκατ. ευρώ ετησίως. Αν επιλεγεί η πρόταση που εισηγείται το ΕΒΕΛ και η οποία βασίζεται στις μηνιαίες απολαβές γύρω στα €1,000 το όφελος υπολογίζεται σε 136 εκατ. ευρώ ετησίως. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι για το 2011 το πρόσθετο κόστος από την αύξηση της ΑΤΑ υπολογίζεται στα 253 εκατ. ευρώ.
 • Αναπροσαρμογή της συνεισφοράς των δημοσίων υπαλλήλων στο συνταξιοδοτικό, ώστε να καταβάλλουν τα ίδια με τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, με ανάλογη αναπροσαρμογή των συντάξεων τους.
 • Κατάργηση όλων των προνομίων, της πολιτικής των επιδομάτων χωρίς στόχευση και των ξεπερασμένων κεκτημένων που διογκώνουν τα έξοδα του δημοσίου.

Για τη φοροδιαφυγή ειδικά είπε ότι το ΕΒΕΛ πάντα ήταν και είναι εναντίον αυτών των φαινομένων, προσθέτοντας ότι η φοροδιαφυγή δεν γίνεται από τους επιχειρηματίες, αλλά από άλλες τάξεις πολιτών, όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Αναφερόμενος στα προβλήματα των μελών του ΕΒΕΛ είπε ότι αυτά αφορούν:

 • Μείωση εργασιών και παντελής έλλειψη κερδοφορίας.
 • Απουσία χρηματοδότησης από τις τράπεζες και υψηλό κόστος δανεισμού.
 • Δυσκολίες στην είσπραξη τιμολογίων και τις ακάλυπτες επιταγές
 • Υψηλό κόστος ηλεκτρικού ρεύματος.
 • Βελτίωση των έργων υποδομής στις βιομηχανικές ζώνες και περιοχές.
 • Παραχώρηση κινήτρων για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και καινοτομίας.
 • Εξασφάλιση προγραμμάτων της Ε. Ένωσης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Μιλώντας για την ανάπτυξη της Λευκωσίας είπε ότι πρέπει να δώσει έμφαση στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της που είναι η πλούσια ιστορική κληρονομιά της, η πολιτιστική κουλτούρα της και η επιχειρηματική ζωή της.

Στα πλαίσια αυτά ζήτησε:

 • Επίσπευση των έργων για ανάπλαση της Λευκωσίας (π.χ. Πλατεία Ελευθερίας, παλιό ΓΣΠ, κλπ).
 • Δρομολόγηση νέων αναπτύξεων που εμπλουτίζουν το πολιτιστικό πρόσωπο της πρωτεύουσας. Απαραίτητο το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, ενώ χαιρετίζουμε την πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την προώθηση του Μεγάρου Πολιτισμού.
 • Ενθάρρυνση με παροχή κινήτρων των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα στην παλιά Λευκωσία.
 • Δημιουργία υποδομών για τουριστική ανάπτυξη, κυρίως στον τομέα του συνεδριακού και επιχειρηματικού τουρισμού.
 • Παροχή όλων των διευκολύνσεων στις επιχειρήσεις για μετατροπή της πρωτεύουσας σε περιφερειακό επιχειρηματικό κέντρο.

Ο κ. Γεωργαλλής αφού συγχάρηκε την Πάφο για την ανάδειξη της σε Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, είπε ότι το ΕΒΕΛ δεν θα ανεχθεί διακρίσεις σε βάρος της Λευκωσίας στο σχεδιασμό και στην εκτέλεση νέων έργων. Επίσης, κάλεσε το Δήμαρχο Λευκωσίας να προχωρήσει σε λύσεις που αφορούν τρέχοντα προβλήματα της Λευκωσίας.
Καταλήγοντας ο κ. Γεωργαλλής είπε ότι οι ώρες που βιώνουμε είναι πολύ δύσκολες. Το κράτος κινδυνεύει με στάση πληρωμών, οι τράπεζες δεν έχουν τα απαιτούμενα κεφάλαια και οι επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με τον κίνδυνο της χρεοκοπίας. Στα πλαίσια αυτά έκανε έκκληση σε όλους, κυβέρνηση, Βουλή, συντεχνίες και εργοδότες, ώστε όλοι μαζί να συνεργαστούν για να βγούμε από το στενωπό της κρίσης. Χαρακτηριστικά είπε ότι «όλοι είμαστε στην ίδια βάρκα που κινδυνεύει να βουλιάξει».